Ošetření pomocí principů Dornovy metody

Dornovu metodu založil Dietern Dorn. Trpěl bolestmi zad, vyhledal pomoc u místního sedláka, u kterého se následně učil a metodu zdokonaloval. Metoda je poměrně mladá a stále se rozvíjí, je hojně využívaná jak v lidské, tak ve veterinární fyzioterapii.

Na našem pracovišti zařazujeme ošetření pomocí principů Dornovy metody jako dopňkovou techniku k dalším rehabilitačním metodám.

Princip Dornovy metody

Při terapii působíme mírným tlakem na kloub či obratel za současného pohybu končetiny či hlavy psa. Touto technikou vracíme klouby či obratle do fyziologické polohy. Ošetření musí být nenásilné a bezbolestné. Špatná pozice kloubu či obratle způsobuje svalové napětí, často se tvoří svalové blokády, které se snažíme odstranit jemnými manuálními technikami. Působíme i na centrální nervový systém. To může zapříčinit celkovou únavu, mírnou bolest, tvz. „bolest z přestavby“. Po terapii je potřeba dopřát psovi klid a odpočinek, který doporučujeme minimálně 3 dny.

Počet ošetření je individuální, mnohdy je potřeba nejprve zapracovat na uvolnění svalů masážemi a až poté přistoupit k ošetření Dornovou metodou.

Indikace a kontraindikace využití Dornovy metody

Indikace:
- prevence
- nižší stupeň DKK
- bolestivost pohybového aparátu

Kontraindikace:
- akutní záněty
- infekční stavy, horečka
- úrazy, fraktury
- spondylóza (srůst obratlů)
- dysplazie loketního kloubu, vyšší stupeň dysplazie kyčelního kloubu
- artróza vyššího stupně
- deformity páteře, výhřez meziobratlové ploténky
- nestabilita obratlů, deformace páteře
- onkologické problémy
- březost, hárání

Reference klientů

"Fyzioterapii pro svojí Daru jsem vyhledala vzhledem k podezření na uvolněné kolenní vazy. To se naštěstí nepotvrdilo. Věnujeme se hlavně záchranářskému výcviku, tudíž je pro mne důležité, aby byla ve skvělé kondici. Chodili jsme ke Katce Šponarové na pravidelné preventivní ošetření Dornovou metodou. Nejdříve se musely uvolnit přetížené svaly, po druhé návštěvě se přistoupilo k samotnému ošetření. Po asi páté návštěvě jsem začala pozorovat zlepšení při pohybu a ochotu k výkonům jako za mlada. Návštěvy u Katky jsou vždy příjemné a pohodové. Darunka je spokojená a rehabilitaci si nyní užívá."
Jana a Dara /9 let/

Autor článku : Bc. Kateřina Šponarová  © 2016 VETCENTRUM Duchek s.r.o.
Poslední aktualizace 2/16

Zavolejte nám a domluvte si s recepcí termín Vaší návštěvy