Za posuvnými dveřmi naší ortopedické ordinace je výborně vybavená RTG místnost.

Moderní digitální RTG přístroj je vybaven pohyblivým stolem a pohyblivou hlavou. Díky možnosti odsunout desku RTG stolu a natočit hlavu RTG přístroje, která snímkuje pacienta, můžeme zrentgenovat velké nebo špatně spolupracující pacienty na zemi (tedy bez nutnosti zvedat je na stůl), a to jak ve stoje, tak v sedě nebo v leže. Tím získáme méně stresu pro pacienta, méně manipulace se zvířetem při bolestivých stavech a také méně stresu a námahy pro majitele, kteří drží pacienty při snímkování.  

RTG snímky se "fotí" na digitální kazetu, která se běžně vkládá do šuplíku RTG stolu, ale dá se vložit i přímo pod tělo pacienta. Použitou kazetu pak vložíme do digitální čtečky RTG snímků, která nám umožňuje rentgenové snímky promítat na obrazovku v ordinaci nebo na oparačním sále. Díky digitální podobě se dá snímek podle potřeby přibližovat, abychom viděli i nejmenší detaily, dají se mu upravovat parametry, jako je kontrast, jas nebo expozice. Tyto snímky pak můžeme "vypálit" na CD a předat je majiteli s dokumentací nebo CD zaslat smluvnímu posuzovateli dědičných ortopedických vad pro snímkované plemeno.

MVDr. Lukáš Duchek je smluvním posuzovatelem DKK, DKL, luxace pately a dalších ortopedických vad pro mnoho chovatelských klubů a mnoho plemen. Více o problematice dědičných ortopedických vad a jejich posuzování se dozvíte zde: Hodnocení DKK, DKL...

Nezbytnou součástí vybavení RTG místnosti je inhalační anestestetický přístroj pro bezpečné uspávání pacientů. Inhalační anestézii zde využíváme u pacientů, kteří se rentgenují nejen kvůli diagnostice, ale také pro šetrnou anestézii zdravých zvířat, která přijdou na zhotovení RTG snímků kyčlí, loktů, ramen a páteře k posouzení pro chovnost. Inhalační anesteziologický přístroj je vybaven monitorem životních funkcí a řízenou ventilací pro vyšetření prováděná v anestézii.

Samozřejmostí je vybavení pro ochranu majitelů před RTG zářením, které oblékáme do odlehčených RTG zástěr a kolem krku dostávají ochranný límec k ochraně štítné žlázy.

Pro provedení kvalitních projekcí RTG DKK na chovnost ve správné pozici využíváme anatomicky tvarovatelnou fixační matraci a k dispozici máme další pomůcky pro zajištění správné polohy pacienta nebo jeho končetin při snímkování.

Součástí RTG místnosti je i přípravna pro ortopedický oprerační sál, který je přísně aseptický.

Zavolejte nám a domluvte si s recepcí termín Vaší návštěvy