Jedná se o velmi specifickou manuální techniku, která se provádí za účelem obnovení normální pohyblivosti kloubu včetně tzv.kloubní vůle.

Co je mobilizace kloubů 

Je to pasivní pohyb (tzv.artrokinematický – uvnitř kloubu), který provádí pouze proškolený terapeut, a který nemůže být vykonáván aktivně. Dochází při něm k velmi drobné distrakci (oddálení) nebo lehkým posunům kloubních plošek (oscilační pohyb různé intenzity). Pro správné provedení  je důležitý úchop, fixace, směr a stupeň prováděné mobilizace. Vlastní mobilizaci předchází lehká masáž nebo prohřátí obklady a cvičení.

Jaký účel má mobilizace kloubů

Hlavní efekt mobilizace je mechanický a neurofyziologický. Dochází při ní ke snížení bolestivosti a obnově hybnosti zatuhlého kloubu. Konkrétní využití této techniky potom záleží na akutnosti a typu onemocnění. Při některých stavech je třeba dbát zvýšené opatrnosti při provádění mobilizace, např. u otoků v okolí kloubů, revmatoidní artritidě, neurologických příznacích, osteoporóze, hypermobilitě, březosti...

Kdy se mobilizace kloubů nesmí provádět

Mobilizace neprovádíme při jakékoli instabilitě páteře, nádorových onemocněních, bakteriálních onemocněních, systémových lokalizovaných infekcích, u hematomů, horečnatých stavů, otevřených ran, při konstantní silné bolesti a u všech nediagnostikovaných stavů, u nemocných s diabetem.

Autor článku : Ivana Růžičková, CCRT  © 2016 VETCENTRUM Duchek s.r.o.
Poslední aktualizace 2/16

Zavolejte nám a domluvte si s recepcí termín Vaší návštěvy