V čem spočívá masáž? Pomocí mírného tlaku, trakčních a kompresních technik podporujeme krevní oběh, zmírňujeme svalovou bolest a odstraňujeme svalové blokády. Při správně provedené masáži se může prokrvení tkání zvýšit až o 40%, čímž se odplavují metabolity z tkání a dochází k jejich uvolnění a rychlejší regeneraci. Masáž má i u zvířat pozitivní efekt nejen fyzický, ale i psychický. Při masáži se vyplavují endorfiny a tím se uvolní celkové napětí, psi zrelaxují a navodí si příjemný pocit odpočinku.

Druhy masáží

Existuje mnoho druhů masáží a masážních technik. U psů nejčastěji využíváme:

Relaxační masáž

Relaxační masáž můžeme provádět prakticky kdykoli. Může být použita buď jako úvodní masáž před následnou jinou masážní technikou nebo ji použijeme jako masáž celkovou. Při relaxační masáži využíváme lehký tlak, dodržujeme pravidelný rytmus. Podstatou této masáže je uvolnění, hluboká relaxace a odstranění svalového napětí a stresu. Při správně provedené relaxační masáži dochází k regeneraci měkkých tkání.

Rehabilitační masáž

Rehabilitační masáže jsou součástí terapie u psů v rekonvalescenci po úrazech, operacích pohybového aparátu. Rehabilitační masáž se nemusí nutně věnovat celému tělu, lze ji použít jen lokálně. Rehabilitační masáž je obvykle doplňkem pro aquaterapii (viz články v sekci Aquaterapie).

Zahřívací či sportovní masáž

Úkolem sportovní masáže je připravit svaly na výkon. Tato masáž trvá 5 – 10 minut. Používáme rychlé tahy. Svaly se prokrví a zahřejí, zaktivuje se nervová soustava a tělo se připraví na zátěž. Sportovní masáž mohou majitelé praktikovat před každým zvýšeným fyzickým výkonem psa, např. před závody, tréninkem…

Další druhy masážních technik

Breussova masáž, Bowenova terapie, T-touch a další jiné masážní techniky.

Kdy masírovat a kdy ne

Indikací k masáži je zvýšené svalové napětí, svalová bolest, stres, příprava na zátěž, ošetření spoušťových bodů (trigger pointy).
Kontraindikací masáže je akutní zánět, horečka, infekční onemocnění, úrazy a zlomeniny, březost, hárání, kožní a onkologická onemocnění.

Autor článku : Bc. Kateřina Šponarová  © 2016 VETCENTRUM Duchek s.r.o.
Poslední aktualizace 2/16

Zavolejte nám a domluvte si s recepcí termín Vaší návštěvy