Terapeutický laser se využívá jako neinvazivní léčebná metoda hlavně při managementu bolesti, k redukci zánětu, hojení jizev, zlepšení hybnosti a tudíž ke zkrácení uzdravovacího procesu zejména u ortopedických pacientů.

Jak terapeutický laser funguje

Tzv. studené světlo, které proniká do tkání, stimuluje syntézu proteinů a buněčný metabolismus. Touto stimulací dochází ke zlepšení zdraví a funkce buněk organismu, ke zlepšení cirkulace krve, bolestivé signály jsou redukovány, nervová hypersenzitivita se snižije, dochází k uvolnění endorfinů.

Efekt laserové terapie

Pozitivní efekt laserové terapie může být okamžitý a přetrvávat může až tři měsíce po ukončení terapie. Ošetření laserovou sondou trvá několik málo minut, je nebolestivé a zvířata při něm nic necítí. Je nezbytné dodržet předepsaný počet ošetření.

Kdy je vhodné použít terapeutický laser 

Obecně u všech bolestivých stavů, u akutních traumat měkkých tkání (svalů, vazů, šlach), ale i míchy a nervů, jako podpora hojení pooperačních ran, jizev, po zlomeninách nebo luxacích, u akutních nebo chronických zánětů (tendinitidy, bursitidy, artrózy).

Kontraindikace pro laserovou terapii

Jako každá metoda má užití laseru i své kontraindikace. Nepoužívá se u nádorových, krvácivých a horečnatých onemocnění, přes neuzavřené růstové ploténky kostí, v blízkosti očí, žláz s vnitřní sekrecí a pohlavních žláz, při epilepsii a v blízkosti dělohy u březích zvířat.

Autor článku : Ivana Růžičková, CCRT  © 2016 VETCENTRUM Duchek s.r.o.
Poslední aktualizace: 2/16

Zavolejte nám a domluvte si s recepcí termín Vaší návštěvy