Vzhledem k individuální a velmi rozdílné vnímavosti zvířat na tento druh terapie není ve veterinární praxi její využití tak široké jako v humánní fyzioterapii.

Co je elektrická stimulace

Přiložením elektrod na ošetřovanou oblast a nastavením vhodné intenzity a frekvence elektrického proudu dochází ke stimulaci sensorických a motorických nervů a následné svalové kontrakci.

Kdy používáme elektrickou stimulaci

Elektrická stimulace se používá hlavně za účelem posílení ochablých svalů zejména u neurologickývh pacientů se závažnými obrnami (NMES - neuromuskulární elektrická stimulace).
Dále může být využit inhibiční sensorický účinek elektrostimulace ke snížení akutní bolesti (TENS - transkutánní elektrická nervová stimulace).

Kontraindikace pro elekrickou stimulaci

Ne vždy je použití elektrostimulace vhodné, např. přímo na rány, v blízkosti očí, srdečního svalu, na podrážděnou kůži, u pacientů s akutním zánětem, s epilepsií, u kardiovaskulárních onemocnění, v místě kovových nebo elektronických implantátů, při nádorových onemocněních, u březích zvířat.

Autor článku : Ivana Růžičková, CCRT  © 2016 VETCENTRUM Duchek s.r.o.
Poslední aktualizace 2/16

Můžete hledat také jako: elektroléčba, elektroterapie, elektrická léčba, veterinární elektroterapie, elektroléčba u zvířat, elektoléčba u psů.

Zavolejte nám a domluvte si s recepcí termín Vaší návštěvy