Veterinární nemocnice s pohotovostí - Praha 5 Volejte +420 775 688 637

Rehabilitace a fyzioterapie pro malá zvířata

Rehabilitaci malých zvířat se věnujeme již od roku 2009. Náš tým tvoří profesionální fyzioterapeuté s mezinárodní certifikací. Dbáme na individuální přístup a rehabilitační plán přizpůsobujeme zvířatům i jejich majitelům. Naši fyzioterapeuté rozvíjí své znalosti a dovednosti formou vzdělávání v tuzemsku i zahraničí a složitější případy řeší formou týmové spolupráce.

Kondiční cvičení využíváme pro trénink sportujících psů, při snižování nadváhy a jako doplnění rehabilitace.

Kondiční aquaterapie

Co je aquaterapie

Aquaterapie je jedinečnou a velmi efektivní metodou v rehabilitaci zvířat, proto je zařazena téměř do všech rehabilitačních plánů. Psi chodí v rehabilitační vaně s teplou vodou na podvodním pohyblivém pásu. Nadnášení vodou umožňuje pohyb bez zatížení kloubů, v tom je pohyb ve vodě unikátní. Navíc voda působí určitým odporem, který psi musí překonávat, a tím posilují svalstvo. Rychlost pásu lze přizpůsobit danému stavu či velikosti pejska. Pohyb v teplé vodě je velmi efektivní a nastavením výšky hladiny vody, rychlosti pásu a případné zapojení protiproudu docilujeme náročnosti přesně podle potřeb psa. Soustavný pohyb pohyblivého pásu pod vodou nelze nijak nasimulovat, proto lze jen těžko aquaterapii při rehabilitaci nahradit.

Neopomenutelnou součástí rehabilitační vany je whirlpool. Jedná se o proud teplé vody. Masáž podvodní tryskou je vhodná pro regeneraci unavených nebo přetížených svalů. Teplá vířící voda také napomáhá urychlit rekonvalescenci, odstraňovat ztuhlost kloubů a stimuluje krevní oběh.  

Kondiční využití aquaterapie u sportujících psů

Aquaterapie je hojně vyhledávaná majiteli sportovních psů (závodních chrtů, psů záchranářů, psů, kteří běhají agility a dalších). Je výborným doplňkem tréninku. V rehabilitační vaně se zapojuje celá svalová soustava, vč. svalů, které se při výkonu tolik nezapojují. Změnou hladiny vody, rychlostí pásu v rehabilitační vaně se tyto svaly posilují. Pomáháme napravovat svalové dysbalance. Aquaterapií působíme pozitivně i na kardiovaskulární systém. Aquaterapie je šetrná k zatížení kloubů a přitom vede k výraznému zvýšení fyzického výkonu psa. Chůze ve vaně proti odporu vody při tréninku vede k větší výbušnosti a vytrvalosti psa na suchu. To přispívá k maximálním výkonům při výkonu např. na závodech. Obrovskou výhodou je i možnost načasování tréninku celoročně bez ohledu na počasí.

U psů, kteří chodí na kondiční aquaterapii, můžeme do tréninku zahrnout i tah v postroji v rehabilitační vaně. Na naší klinice využíváme postroje značky NON-STOP Dogwear. Tah v tomto postroji působí jen podél páteře, nezatěžuje hrudník a neomezuje pohyb končetin. Velikost se dá přizpůsobit dané konstituci psa. Trénink v postroji zapojujeme pouze u zdravých psů v dobré kondici.

Kondiční využití aquaterapie u psů s nadváhou

Pro psy, kteří trpí obezitou, ať už z důvodu špatného stravování, po kastracích nebo snížením pohybu, je aquaterapie ideálním druhem pohybu. Pro klouby, které trpí vyšší váhou, je pohyb při nadlehčování vodou šetrný. Na rozdíl od plavání v přírodní vodě, můžeme aquaterapii využívat celoročně, teplá voda na rozdíl od studené podporuje hubnutí. Hubnoucí program děláme na míru, obvykle volíme pozvolnou chůzi v rehabilitační vaně, časem připojujeme cvičení na balančních pomůckách. Rychlost chůze v rehabilitační vaně přizpůsobíme fyzickému stavu psa. S veterinárním lékařem vybereme vhodné krmivo a upravíme krmnou dávku. Při dodržování krmné dávky a pravidelném pohybu pozorujeme snížení váhy zpravidla kolem páté návštěvy.

Další možnosti využití kondiční aquaterapie

Chodí k nám i feny po porodu (po odstavu štěňat) i zdraví psi pro podporu kondice a zdravého pohybu.

Jsou nějaká omezení pro aquaterapii?

Velikost psa - aquaterapie je vhodná pro všechna plemena psů. Na procedury mohou docházet velmi malá plemena, jako jsou čivavy, toy pudlíci nebo jorkšíři, všechna střední a větší plemena, ale i obří plemena, jako je irský vlkodav nebo německá doga.

Věkové omezení - v kondiční aquaterapii v zásadě žádné věkové omezení neexistuje. Na kondiční aquaterapii doporučujeme docházet nejdříve od několika měsíců věku štěněte.

Zdravotní omezení - aquaterapie není vhodná při dermatitidě, plísňových a jiných přenosných kožních nemocech. Není možná při infekcích, horečce, závažných kardiovaskulárních onemocněních. Není také vhodná těsně po operacích, jizva musí být zcela zhojená.

Jak aquaterapie probíhá

První návštěva je hodně individuální, pro majitele i psího parťáka. Zažijí nové, pro ně neobvyklé, věci, takže se přizpůsobíme danému rozpoložení pejska. Celá terapie probíhá v klidu, s pomocí pozitivní motivace, hodně chválíme a odměňujeme pamlsky nebo oblíbenou hračkou. Necháváme pejsky, aby si vše prozkoumali, očichali.

Pejsci do aquaterapeutické vany nastupují sami přes na výklopné dveře vany po gumové vstupní podložce, kam je navedeme pamlskem. Nikdy psa nenutíme násilím nebo nevkládáme vrchem do zavřené nebo dokonce již napuštěné vany. Poté výklopné dveře zajistíme, podložku odstraníme, aby bylo do vany vidět, a začneme pomalu napouštět příjemně teplou vodu, zpravidla 25 – 30°C. Teplotu vody přizpůsobujeme plemenu. Výšku hladiny ve vaně přizpůsobíme velikosti psa a potřebné zátěži.

Pak spustíme pohyblivý pás nízkou rychlostí a sledujeme reakci psa. Pás je možné okamžitě vypnout. Majitel je vždy přítomen po dobu celé lekce a pomáhá stimulovat pejska ke spolupráci. Na proceduru ve vaně si většina psů rychle zvykne a těší se na ni. Po ukončení chůze je vana pomalu vypuštěna a pes pak vyjde opět ven po gumové podložce. Na závěr psa důkladně vysušíme. Máme k dispozici výkonný profesionální fén.

Doba strávená ve vaně je při první návštěvě cca 10 – 15 minut. Při každé další návštěvě je doba prodlužována, maximální čas strávený ve vaně je 35 minut. I když je pes nadnášen vodou, je aquaterapie je fyzicky náročná. Je potřeba mu dopřát po terapii klidový režim minimálně 1-2 dny. Aquaterapii většinou doplňujeme o masáže, protahování či cvičení na balančních pomůckách. Celá rehabilitační lekce trvá cca 60 minut.

Jak často chodit na aquaterapii

Naše i obecná zkušenost z praxe je, aby majitelé docházeli na terapii opakovaně. Četnost návštěv přizpůsobíme stavu psa, momentální kondici a účelu či fázi přípravy na závody. Obvykle se četnost návštěv pohybuje mezi 1x až 3x týdně.

Je pro nás důležité, aby se u nás pejsci dobře cítili a těšili se na nás. Proto k pejskům přistupujeme klidným a pozitivním způsobem.

I kondiční aquaterapii by mělo předcházet základní předrehabilitační vyšetření veterinárním lékařem.


Autor článku : Bc. Kateřina Šponarová  © 2016 VETCENTRUM Duchek s.r.o.
Poslední aktualizace 2/16

Kondiční aquaterapie
Kondiční aquaterapie
Kondiční aquaterapie vede ke zvýšení fyzického výkonu, větší výbušnosti a vytrvalosti. 

Celý článek »
Trénink na běhacím pásu
Trénink na běhacím pásu
Pro tento trénink používáme speciální běhací pás pro psy, který je delší a pro psy bezpečnější. 

Celý článek »
Balanční cvičení
Balanční cvičení
Balanční cvičení posiluje hluboko uložené svalstvo a zvyšuje fyzickou kondici psa. 

Celý článek »
Strečink
Strečink
Strečink se provádí jen na zahřátých svalech, jinak hrozí poškození svalového vlákna. 

Celý článek »
Posilování
Posilování
Tento článek pro vás připravujeme. 

Celý článek »
Snižování nadváhy
Snižování nadváhy
U psů, kteří trpí obezitou, volíme zpočátku pozvolnou chůzi v rehabilitační vaně. 

Celý článek »
Rehabilitace psích seniorů
Rehabilitace psích seniorů
Rehabilitační péče o stárnoucí psy spočívá v udržení kondice, zlepšení pohyblivosti, snížení případné bolestivosti a nadváhy. 

Celý článek »