Veterinární nemocnice s pohotovostí - Praha 5 Volejte +420 775 688 637

O nás a naší firmě

Kdo jsme, co děláme, jak přistupujeme k naší práci, jaké jsou naše priority , co už máme za sebou a jak jsme se rozvíjeli, s kým spolupracujeme... Prostě vše o nás.

Když přijde do ordinace ... jezevčík

 

Pro Českou televizi jsme natáčeli 30 dílů seriálu "Když do ordinace přijde..." pro oblíbený pořad "Chcete mě?". Každý díl je věnovaný jednomu psímu plemeni nejen z pohledu veterináře, ale také z pohledu majitele a páníčka daného plemene.

První díl je věnovaný jezevčíkům.

Kliknutím na obrázek zobrazíte stránku s videem.

Jezevčík, originál každým coulem. Od drobných dvou a půl kilových dlouhosrstých slečen přes krátkosrsté šestikilové elegány až po pracovní drsnosrsté desetikilové borce, co se neleknou ani prasete. Vlastně nikdy nevíte přesně, jak se komu z nich budete jako doktor zamlouvat… Samozřejmě až na staré známé, kdy už víme oba, já i jezevčík. Jak to říct jedním slovem…. asi srdcař, se vším, co k tomu patří.

A proč k nám na kliniku jezevčíci nejčastěji zavítají?

První skupina pacientů souvisí tak trochu s tím srdcařem. Často se bohužel poraní, někdy prostě chytí stopu a pak potkají divočáka, auto nebo si nenechají od rotvajlera pískat a musí mu to fyzicky vysvětlit. Tedy opatrnost nepatří k jejich silným stránkám. Následky jsou často závažná poranění - zlomeniny končetin, pánve, páteře, úrazy hrudníku, vnitřní poranění nebo prostě jen rozsáhlé rány. Tady většinou pánečci zareagují rychle a správně, okamžitě psa přivezou a začne velice rychlá akce zachraňování jezevčíka. Výsledkem bývá několikadenní hospitalizace, operace zlomenin, břicha nebo hrudníku a několikatýdenní rekonvalescence. V některých případech si pes odnese i trvalé následky, bohužel, některé věci nejdou spravit.

Další různorodá část pacientů jsou starší jezevčíci, vyplývá to tak trochu i z jejich dlouhověkosti, žijí běžně do patnácti, často až do osmnácti nebo i dvaceti let. Ve věku od šesti, osmi nebo deseti let vznikají u fen často nádory v mléčné žláze. Bohužel podceňovaný stav. Malou bouličku nepovažují pánečci za problém, postupně dojde ke zvětšení boule a operace v pokročilém stádiu nádoru mléčné žlázy má bohužel úspěšnost výrazně menší a riziko metastáz stoupá. Další častí pacienti jsou starší jezevčíci se zákalem čočky, je to plemenně disponované onemocnění. Zákal většinou postupuje pomalu s věkem a je možné ho řešit operací čočky. Rychlý vznik zákalu čočky často souvisí s cukrovkou, která je dalším častým problémem.

No a nakonec asi nejčastěji zmiňované onemocnění v souvislosti s jezevčíky - onemocnění meziobratlové ploténky. Je pravda, že jezevčíci jsou nejčastěji operovaným plemenem v důsledku výhřezu meziobratlové ploténky, bohužel. K výhřezu ploténky nejčastěji dochází na začátku hrudní a na bederní páteři, ale také na krční páteři. K výhřezu většinou dojde při banálním pohybu, nejde o úraz, jen vyhřezne již degenerovaná ploténka v důsledku náhodně špatného pohybu do páteřního kanálu a utlačí míchu. To vede k různě silnému ochrnutí v závislosti na místě výhřezu, na velikosti vyhřezlé části ploténky a na rychlosti výhřezu. Jedno je podstatné. Pokud pes ochrne, je třeba spěchat na specializovanou kliniku.

A ještě jedna rada, jak říká můj kolega, za dvacet tisíc - pokud začne být jezevčík bolestivý při pohybu, je třeba okamžitě zajistit úplný pohybový klid, nejlépe zavřít psa do přepravky na několik týdnů. Výrazně zlepšíte šanci, že k operaci nedojde a pes se za 6 týdnů sám uzdraví. 

Autor textu: MVDr. Lukáš Duchek pro seriál "Když přijde do ordinace..." pořadu ČT Chcete mě?
Vysíláno 18. 9. 2016 - Pustit video

Chcete mě? Když přijde do ordinace ...
Chcete mě? Když přijde do ordinace ...
Přehled celého seriálu s odkazy na videa. 

Celý článek »
Když přijde do ordinace ... jorkšírský teriér
Když přijde do ordinace ... jorkšírský teriér
5. díl seriálu pořadu Chcete mě?  

Celý článek »
Když přijde do ordinace ... rhodéský ridgeback
Když přijde do ordinace ... rhodéský ridgeback
4. díl seriálu pořadu Chcete mě? 

Celý článek »
Když přijde do ordinace ... border kolie
Když přijde do ordinace ... border kolie
3. díl seriálu pořadu Chcete mě? 

Celý článek »
Když přijde do ordinace ... labradorský retrívr
Když přijde do ordinace ... labradorský retrívr
2. díl seriálu pořadu Chcete mě? 

Celý článek »
Když přijde do ordinace ... jezevčík
Když přijde do ordinace ... jezevčík
1. díl seriálu pořadu Chcete mě? 

Celý článek »