NOVINKY A AKCE O NÁS - VETCENTRUM
DOMÁCÍ LÉKAŘ PORADNA LÉKAŘE ZAJÍMAVÉ PŘÍPADY PŘÍRODNÍ MEDICÍNA REHABILITACE PSŮ SEKCE DKK/DKL KREVNÍ BANKA

VETERINÁRNÍ PORADNA LÉKAŘE

Papilární karcinom
Adriana
9.1.2008 
Dobrý den. Původně jsem šla se svou 3,5 letou fenou na banální operaci a to odstranění polypu v oblasti análních žlázky. Odstranilo se kauterem (tudíž žádná větší oblast), vel. cca 2,5 cm, vzhled - kolečko( přisedlé na sliznici)+ stonek + váček. Vet. nedoporučoval odeslat na histologii - nebývá zhoubné. Ovšem výsledek všechny překvapil - "papilární karcinom infiltrující submukózu přechodu sliznice rekta v anus". Operace byla provedena koncem listopadu, 20.12. oznámen výsledek. Následně udělán RTG plic a sono dutiny břišní. Zatím vše v pořádku. Nasadila jsem sanicell, ostropestřec, omega-3-nen.mas. kyseliny, vit. C. Dnes mi byla nabídnuta chemoterapie, ale s tím, že jsou vedlejší účinky na srdce. Nevím, zda má chemo takovou dobu po operaci ještě význam? Při otázce, zda je možno podat chemoterapii teď a popřípadě po opakovaném chirurgickém zákroku mi toto nebylo doporučeno vzhledem k vedlejším účinkům. Zákrok byl proveden na základě optického zjištění "polypu" při kálení, tzn. fena neměla žádné problémy a nemá ani teď. Jak mám dále postupovat? Chemo ještě teď? Jak velká je pravděpodobnost recidivy a v jakém časovém horizontu? Předem děkuji za odpověď.  
zobraz podrobnosti

 
Odpověď na dotaz
MVDr. Silvie Ševčíková
14.1.2008 
Dobrý den.
Karcinom je zhoubný  nádor, v anální oblasti je málokdy možné provést dostatečně rozsáhlou resekci, je tedy praděpodobné, že nějaká nádorová buňka v místě zůstane. Nepíšete, jaký konkrétní chemoterapeutický protokol vám byl nabídnut, proto se k této věci nemohu vyjádřit. V zásadě chemoterapie význam má vždy, pokud je pravděodobné, že zvíře zvládne případné vedlejší účinky, je tedy v ostatních ohledech zdrávo. Časový horizont dalšího možného objevení se nádrou vám nemohu sdělit, neboť toto není v silách normálního smrtelníka. Patohistologie byla provedena ve specializované laboratoři? Musím zdůraznit, že není možné, abych přesně posoudila váš případ, když jsem danou operaci neprováděla. Způsob provedení může mít zásadní význam z hlediska prognosy.
S pozdravem MVDr. Silvie Ševčíková  
  Zpět  « Předchozí    Další » 
Přihlášení uživatele
Přihlašovací jméno
heslo
Vyhledávání
Z naší fotogalerie
kočka
Created by CRS NETCOM 2009
VETCENTRUM Duchek s.r.o., VETERINÁRNÍ NEMOCNICE STODŮLKY, K HÁJŮM 946, 155 00 PRAHA 5, tel.: 251 511 651